Galerije

Spletno mesto: Egoles montažne hiše

Podjetje Egoles d.o.o. iz Škofje Loke nas (Protobit) je prosilo za prenovo spletne strani oz. spletnega mesta na katerem predstavljajo svoje lesene produkte. Oblika strani poudarja les, klasiko in gozd na prvi strani, ker  so se v preteklosti aktivno ukvarjal tudi z gozdarstvom. Še vedno imajo v svojih načelih skrb za gozdove in veliko spoštovanje do narave in gozdov, saj od tam prihaja za njih tudi večina potrebnega materiala.

Njihovo ponudbo smo skupaj razdelili v štiri rubrike in te predstavili na prvi strani s preprostim animiranim seznamom referenc in vsebinskih strani in podstrani na katerih  si lahko preberete več informacij. Prva rubrika so montažne hiše kar je njihova primarna dejavnost – gradnja lesenih montažnih energetsko varčnih hiš. Njihov pristop je, da s svojimi strankami želijo soustvarjati pri konstruiranju in načeloma ne izdelujejo tipskih hiš. Montažna hiša namreč ne pomeni, da je hiša narejena po šabloni (to so tipske hiše kar se tiče mojega razumevanja) ampak, da so stene in stropovi, lahko pa tudi strehe, tovarniško predizdelane in na lokaciji hitro postavljene. Že znana prednost montažnih hiš je bistveno hitrejša “hiša pod streho” kot pri klasični gradnji. Montažne varčne hiše Egoles so zaradi svoje varčnosti izvrstne za izvedbo pasivne hiše. Tu pa vstopi v sodelovanje z Egolesom podjtje KEK d.o.o. iz Grosuplja, ki ponuja pasivno hišo. Druga rubrika je izdelava strešne konstrukcije, kjer ponujajo tri različne tipe konstrukcij in lesene nadstrešnice za avtomobile ali pred vhod itd. Tretja rubrika so lesene balkonske ograje in zadnja je gradnja poslovnih objektov. Vsaka rubrika ima lahko podstrani, ki pa so hkrati tudi podkategorije za razvrščanje referenc.

Poseben modul, ki smo ga pripravili za Egoles spletno mesto, ki pa ni posebno izpostavljen na prvi strani je prodaja novogradenj. Egoles tudi sam investira v kakovostne gradnje lesenih varčnih hiš, ki jih prodaja. Te strani predstavljajo njihove novogradnje, ki so v podaji in vsaka novogradnja ima poleg opisa tudi galerijo slik in lokacijo na Google Maps zemljevidu.

Vsebine smo prevedli v štiri jezike (slovenščino, angleščino, nemščino in italjanščino). Jezik se samodejno izbere ob prvem obisku obiskovalca glede na nastavitve brskalnika in ne glede na jezik iz katere države obiskovalec prihaja, kot je pogosta napaka izdelovalcev spletnih strani. To napako je naredil tudi gigant Google – npr. ko sem bil v Franciji (s svojim prenosnikom) je celotni Google postal Francoz, res super! Na japonskem ga rajši sploh ne bom odprl! Prav tako jezika na Egoles spletnem mestu nismo predstavili z zastavico – nemški jezik namreč ne govorijo samo nemci in angleškega samo angleži itd. in zato je dodati recimo nemško ali angleško oz. britansko zastavico narobe oz. ne fer. Večjezičnost spletnega mesta je bil tudi naš največji izziv pri tem projektu, predvsem da bo enostavno urejanje za urednika in pa jasen in enostaven prehod iz enega jezika spletne strani v drug jezik za obiskovalca. Ko običajno surfamo po internetu in naletimo na večjezično spletno mesto nas ob kliku na drug jezik enostavno vrže na prvo stran spletnega mesta v izbranem jeziku. Poskrbeli smo tudi za prevode v URL naslovu in da so jeziki napisani vedno v domačem jeziku (slovensko, english, italiano, itd. in ne: slovensko, angleško, italjansko, itd.).

Spletno mesto: Škrinc zobozdravstvena ordinacija

Za zobozdravstveno ordinacijo Družinski Dentalni Center, kjer vam pomaga vzdrževati vaše zobe zdravnica Dina Škrbinc, dr. dent. med. skupaj z zobno asistentko Špelo Slevec, smo že pred nekaj časa pripravili spletno mesto, ki presega običajne standarde spletnih strani zobozdravnikov. Ponuja nekaj več!

Na spletnih straneh zobne ambulante Škrbinc se nahajajo poleg običajnih kontaktnih podatkov tudi  informacije o zobozdravstvenih storitvah, ki pa so razdeljene v kategorije. Naprimer storitev peskanje zob, o kateri si lahko preberete na kratko kaj to je, kako se ta posega opravlja, kdaj, zakaj, itn. in je uvrščena v kategorijo estetsko zobozdravstvo. Objavljene bodo tudi novosti na področju zobozdravstva, ki bodo zanimive in razumljivo napisane za nas paciente. Za to področje smo tudi svetovali naj se čim več piše o novostih, ki bodo doprinesle, da bo obisk pri zobarju bolj prijeten. Recimo laserska ali kakšna podobna tehnologija vrtanja, ki ne bo imela več neprijetnega “zzzzzzz” zvoka, bolečin in drugih neprijetnosti. Ali še bolje kakšna nano tehnologija, kjer bodo mali prijazni robotki opravili svoje delo. Objavljenih je tudi kar nekaj vsebinskih strani, kot je recimo opis opreme v ambulanti in nasveti za nego zob, ki so razdeljeni v starostne skupine. Pripravljen je tudi modul za pogosta vprašanja, ki pa bodo objavljena naknadno, ko se naberejo in pripravijo odgovori.

Ena od pomembnejših stvari pa je online naročanje k zobozdravniku. Pri hitrem pregledovanju ponudbe v Sloveniji nismo našli nobenega zobozdravnika, ki bi to že ponujal, kar je po eni strani precej šokantno a po drugi pričakovano. Na žalost je zelo malo ponudnikov kakršnihkoli storitev, ki bi ponujali kakršnokoli obliko online naročanja kljub temu, da jih veliko posluje zgolj na način, da se stranka mora(!) predhodno naročiti. Glavne prednosti online naročanja so predvsem, da se lahko naročimo kadarkoli (med vikendi in prazniki, izven delovnega časa, itd.), obrazec, ki nam takoj jasno pove katere  podatke potrebujemo za naročilo, postopek, ki je načeloma hitrejši in prijetnejši od klicanja po telefonu, čakanja na liniji, itd. Precej olajšano je tudi delo izvajalcu storitev oz. v tem primeru asistentki zobozdravnice. Pri vsem tem pa mora biti sistem in obrazec za naročanje dobro zasnovan in zamišljen, da ne manjkajo potrebna vnosna polja ali da ni odvečnih. Obrazec mora biti perfekten in sistem mora delovati vedno in brezhibno, jasno in nazorno, na strani naročnika (pacienta) in na strani izvajalca storitev (zobozdravnika). Za dober uspeh mora biti odlična uporabniško izkušnja! Vsi sovražimo, ko izpolnimo nek obrazec, potem pa ne vemo ali je bil poslan ali ne. Ali še huje ko je jasno, da ni bil poslan in nam vrne nazaj ponovno prazen obrazec. Ali ga kdaj izpolnite ponovno? Najhuje pa je seveda, ko mislimo, da je poslan a v resnici ni.

Po nekaj pretečenih mesecih lahko rečem, da je na tem spletnem mestu online naročanje na pravem mestu. Obiskovalce, ki bi se radi naročili, ne sili v uporabo obrazca za naročanje, saj je telefonska številka dobro izpostavljena na vrhu vsake strani. Obrazec  je kljub temu precej uporabljen – kar nekaj naročil na mesec prispe preko te oblike.

Že dolgo niste bili na pregledu? Priporočam: zobozdravnik v Trnovem, v Ljubljani.

Objava tega spletnega mesta je toliko kasneje, ker smo uporabili naš novi sistem za urejanje vsebin, ki je bil šele pred kratkim povsem dokončan. Ta je bil precej časa v zamišljanju, razmišljanju in premišljanju kako ga narediti tako, da bo za lastnike spletnega mesta urejanje le-tega res čim bolj preprosto. Kako ga narediti tako, da se lahko uredniki posvetijo maksimalno vsebinam  in se minimalno izgubljajo v vmesniku za urejanje vsebin, obrezovanju slik na pravo velikost, itd. Želeli smo, da ni “sistema zadaj”, ampak, da se ureja spletne strani direktno iz pregledovanja teh oz. surfanja po spletnih straneh. Pri tem nismo želeli, da to znakazi kakorkoli vizualno podobo oz. da urednik spletnega mesta ne vidi kakorkoli drugače spletnih strani, kot njegovi obiskovalci. Recimo vrinjene funkcije – gumbi za brisanje, urejanje, dodajanje itd. vsebin  med samo vsebino spletne strani. Naša rešitev je orodna vrstica na vrhu, ki ponuja vse pomembnejše akcije glede na tip strani, izvajanje akcije pa se prikaže v modal oknu oz. na spletu poznano bolj kot “LightBox” (ozadje se zatemni in novo okno se odpre, ki pritegne vso pozornost nase).

Ob priliki sledi širša objava namenjena našemu sistemu za upravljanje vsebin: Protobit HAL (ime je po znanem fikcijskem inteligentnem računalniku). Do takrat bo pripravljen tudi zaprti demo za vse interesente, ki bi želeli preizkusiti naš izum,  za sedaj pa nekaj slik:

Fast pogreša sonce!

Ker imamo tako čudovito vreme (NOT) v Ljubljani oz. po celotni Sloveniji oz. doma, sem se končno vsaj spravil uredit slike in še kakšno spotoma objavit na blog.  Za začetek nekaj slik od Fasta, najinega malega italjanskega hrta, še pred začetkom poletja, ko je na teraso končno prvič leto pripeklo sonce. Fast je takrat zamenu najboljš’ga prjatla – Radiator, za – Blazino na terasi. Dokazno gradivo v nadaljevanju v slikah…

Fast

Sedaj je že dva tedna z nami novi član v stanovanju pa nisem še nič objavil… Evo ga!!! Novi heroj, domobranec našega stanovanja, divji, ponosni, močni, postavni, vsemogočni Fejst hitri FAST, Fasty, Fastun, Fastif, Fastosan! Zarenči na vsakga nepoznanega v stanovanju, čeprav je po parih minutah že njegov najboljši prijatelj in ga veselo oblizuje, zalizuje in naskakuje. Malo še pokaka in polula po stanovanju, da bo res sigurno vse označeno, da je njegovo.

Maci Žaži je tako prepustil samo še 2. in 3. štuk praskalnika. Prvega je že uspel zauzeti s pomočjo njegovega najboljšega prijatelja: kavča (sedežne). Žaža ga ima rada, ampak on bi se rad igral in jo takoj ko je to le mogoče ganja naokoli dokler ne uspe zlesti nazaj na tretji štuk ali pristati v kotu kjer besno piha in drug drugemu kažeta svoje kung fu veščine. Žaža mu (še) noče pokazati kdo je pravzaprav tukej šef in mu primazat eno klufuto – čeprav jo občasno tako maltretira, da bi si jo že zaslužil. Ampak ponoči na postelji se vse zgliha in že tesno spita skupaj drug ob drugem čeprav včasih pogruntata to šele zjutraj.

Še nekaj osnovnih informacij:
Rodovniško ime: Fast (ga bo kar obdržal)
Rojen: 1.8.2008
Pasma: Mali Italjanski Hrt / Piccolo Levriero Italiano / Italian Greyhound

KRATKA ZGODOVINA PASME: Mali Italijanski hrt je zelo stara pasma hrtov. Ta pasma izvira iz starega Egipta in Grčije, pasmo pa so v Evropo pripeljali feničanski trgovci. Največji razvoj in razcvet pasme pa je zaslediti v času renesanse po plemiških hišah in dvorih Italije, Španije in
Francije. Ni redko, da malega italijanskega hrta najdemo tudi v mojstrovinah
italijanskih in ostalih slikarjev.

SPLOŠNI VIDEZ: Mali Italijanski pes je majhna pasma, s plečno višino nekje med 32cm in 38cm in največjo težo do 5kg. Ima dolgo glavo, ki se stožčasto zoži v priostren gobec. Glava znaša 4/10 plečne višine. Smrček je temne barve, oči so velike in temne. Uhlja ima majhna in nošena nazaj s padajočima konicama. Rep je visoko nastavljen ki je proti koncu rahlo zavit. Dlaka je kratka, zelo malo izpada in nima vonja. Dovoljene barve so:  črna, siva, skrilasta in rumena v vseh odtenkih. Bela barva je dovoljena le na šapah in prsih.

ZNAČAJ: Je zvit in igriv, nekoliko plah in zadržan in močno zaljubljen v svojega gospodarja. Je zelo prijeten družćabnik, ki potrebuje veliko ljubeznivosti. Izogiba se otrokom, ki so preglasni ter pregrobi, raje ima mirne ljudi. Je izredno občutljiv na mraz.

Easyriders 80’s snowboard session

Tole dolgujem ze zeloooo dolgo casa. Reporta iz uspesnega letosnjega ER sessiona tokrat v 80’s preobleki s hudim stylom. Tako malo uspem se naredit za ER klub, da si sploh ne upam vec rect nas klub oz. nas session… 🙁 …kar sram me je! Samo kaj cmo takle mamo… sluzba je ena velka bedarija, ki vzame ves cas, voljo in energijo.

No report v pisni obliki ste si vsi lahko ze davnoooo prebrali na snowboard.si strani, kdor pa ni pa klik klik do njega. Jaz pa objavljam nekaj svojih fotk, ki so tudi sicer na ER strani ze nekaj casa, tam pa najdete tudi se vse ostale!

Nassfeld

Nedelja je bila odlicna v Nassfeldu in koncno letos pofural tudi prvi majhen kosek powdra na kateraga smo seveda pesacli ko neumni brez kondicije – s Klemnom in Adrazom. Zraven so bili tut se Mishel, Jure, Trtnik in Mojca in pa seveda tudi moj fotkic s katerim je nastalo kar par lustnih fotkic z novim fishy objektivom:

Fisheye 8mm

Od Pakota sem kupil rabljenga fisha 8mm – Pelenga. Lušte’n objektiv from Belarus! 8mm je ze kar precej, ampak glede na to da ima moj 350D precej velik crop, se malo izenači – skoraj 180 stopinj… 160+ sigurno. Evo par testnih fotk s kavice, ki me je koštala prijetnih 20 EUR! Pro***** redarji…  No sej se bom naučil parkirat.

Kavica na petkovskovem nabrezju
Kavica na petkovškovem nabrežju z nenormalno toplim dnevom za februar

Preberi več Fisheye 8mm